Početna Zanimljivosti Međimurje "hrvatski cvjetnjak"

Međimurje "hrvatski cvjetnjak"

Dobrodošli u najsjeverniji kutak Hrvatske, omeđen rijekama Murom i Dravom po kojima je i dobio ime Međimurje. Ovo je mjesto u kojem se spajaju obronak Alpa i Panonska ravnica, mjesto pitomih vinskih brežuljaka, bogatih ravnica, vrijednih i nasmijanih ljudi.

Doživite čari Međimurja koje obiluje kulturno-etnografskim i povijesnim znamenitostima, ali, iznad svega, raznolikim bogatstvom prirodnih ljepota, zbog čega se ponosi epitetom hrvatski cvjetnjak. Pažljivo uređene okućnice, mnogobrojni obrti, marljivost i radišnost ljudi simboli su Međimurja danas.

Smješteno na samom pragu Mitteleurope, prometno je najpovezaniji dio Hrvatske s Europom. Ovdje se spajaju tradicija i suvremeno, hrvatsko i europsko u svojoj najboljoj formi.

Upoznajte jedinstvene stare međimurske zanate, kovačnice, pletione, čipkarnice, poznatu donjomeđimursku popijevku, upoznajte ljude legende i običaje. Istražite duh plemićke obitelji Zrinski u jezgri Starog grada u Čakovcu, posjetite dvorac Feštetić, jedinstvene Rangerove freske gotičke crkve sv. Jeronima u Štrigovi, zavičajne etnografske zbirke u Svetoj Mariji i Kotoribi, stari ploveći mlin na Muri, jedinstven u Hrvatskoj, te ostale mnogobrojne kulturno-povijesne znamenitosti koje ovaj maleni kraj pruža.

Ako ste ljubitelj prirode, krenite u avanturu biciklističkim stazama pitomih brežuljaka sa stotinu vinograda i vinskih hiža, šumama i poljima, isperite zlato na dravskim sprudovima i svakako svjedočite ljepoti ušća Mure u Dravu, domu mnogih rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. Prilikom lutanja, svratite u tradicionalne male restorane, uživajte u domaćim tradicijskim jelima i najboljim vinima.